Září 2009

Recepty levné a rychlé

3. září 2009 v 10:01 | Vaše Marcela |  Recepty
Recepty na rychlá jídla nemusíme vždy strávit hodiny u sporáku a přeci můžeme vykouzlit chutnou a rychlou večeři nebo svačinu.


Karotková pomazánka
  • 250g karotky, očištěné
  • svazek pažitky
  • 250g lučiny
  • sůl a pepř
Karotku nastrouhejte nahrubo, pažitku nasekejte najemno a důkladně promíchejte s lučinou. Potlačte pokušení naředit hmotu mlékem nebo jogurtem a opravdu dobře vše propracujte vidličkou. Chutě se skvěle promísí, ale pomazánce zůstane žádoucí hrubší struktura. Osolte a podle chuti opepřete. Podávejte s bramborami na loupačku.

Zapečené americké brambory
Mražené americké brambory,anglická slanina,zakysaná smetana,cibule,česnek,sýr.
Na klasický plech dáme upéct americké brambory.Mezitím si nakrájíme cibuli (dle chuti )na půlkolečka a česnek(podle chuti,nemusíte se bát dát trochu víc) oloupeme a nakrájíme na plátky.Anglickou slaninu nakrájíme nebo použijeme krájenou.Brambory posypeme cibulí a česnekem,zamícháme zakysané smetany,poklademe anglickou a posypem nahrubo nastrouhaným sýrem dle libosti.Pečeme v troubě do zlatova.

Teplý kuřecí salát s nudlemi
  • 100g (2 smotky) tenkých rýžových nudlí
  • 200g lusků cukrového hrášku, podélně rozkrojených (mimo sezonu nahraďte kuličkami hrášku)
  • 1 velkou červenou papriku, pokrájenou na tenké proužky
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • 4 vařená, pečená nebo uzená kuřecí prsíčka (nebo jakékoli zbylé pečené drůbeží maso)
Na zálivku:
  • 6 lžic olivového oleje
  • šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • 2 vrchovaté lžíce majonézy
  • sůl a pepř na dochucení
Nudle vložte do varné mísy a zalijte je vroucí vodou. Dejte jim asi čtyři minuty na to, aby nabyly na objemu a změkly.

2. Všechny suroviny na zálivku smíchejte a ochuťte podle vlastního uvážení. Slijte nudle a vraťte je do mísy. Přidejte hrášek, papriku, bazalku a polovinu dresinku. Jemně promíchejte.

3. Rozdělte nudle do misek. Nakrájejte maso a naaranžujte ho na ně. Zakapejte zbylou zálivkou a servírujte.

Rybí prsty v tortille
  • 8-12 rybích prstů
  • 4 tortilly
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 jarní cibulky
  • 4 menší nakládané okurky, podélně krájené
  • ½ menšího ledového salátu
  • sůl
PŘIPRAVTE RYBU
Rybí prsty připravte podle instrukcí na balení. Ohřejte tortilly pod grilem, v troubě či mikrovlnce (stačí půl minuty až minuta).

ZAVIŇTE A PODÁVEJTE
Každou placku potřete lžicí majonézy, posypte nadrobno nakrájenou cibulkou, poklaďte okurkami a posypte drobně nakrájenými listy ledového salátu. Nakonec přidejte dva až tři rybí prsty, osolte je, pokud chcete, a vše zaviňte do úhledné roličky.
Podávejte samotné nebo s oblíbeným zeleninovým salátem.
Ledový salát můžete klidně nahradit mladým zelím. V tom případě ale vynechte cibulku.


Rybičková pomazánka

1 konzerva sardinek v oleji
* 50 g másla
* 250 ml tvarohu
* 2 sladkokyselé okurky
* 1 malá cibule
* sůl a mletý pepř
* citronová šťáva na dochucení, asi z 1/2 citronu
* 1 lžíce usekané pažitky, nemusí být
V míse rozmačkáme slité sardinky a utřeme nebo vyšleháme se změklým máslem a tvarohem. Okurky nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Do našlehané hmoty přidáme jemně nakrájené nebo nastrouhané okurky, jemně usekanou cibuli, pažitku, osolíme, opepříme a chuť doladíme citronovou šťávou.
Tip
Pomazánku můžete dochutit trochou hořčice a přidat nastrouhanou syrovou mrkev a celer. Sardinky nahraďte konzervovaným tuňákem, uzenou makrelou nebo sleděm.


Děkuji za návštěvu a přijďte zas